Lokalizacja to informacja osobista. Jest dodawana do zdjęć robionych telefonami i wykorzystywana podczas wyszukiwania wskazówek dojazdu za pomocą usługi mapowej. Mapy Google potrzebują dostępu do Twojej lokalizacji, zarówno na komputerze, jak i na urządzeniu mobilnym, aby uzyskać wskazówki dojazdu zakręt po zakręcie. Aby łatwo wyszukać lokalizację, możesz ręcznie wpisać swoją bieżącą lokalizację i cel podróży, aby uzyskać wskazówki dojazdu.
Incognito w Mapach Google
Informacje o lokalizacji są niezwykle wrażliwe. Na przykład, jeśli przesyłasz zdjęcia z dodaną do metadanych lokalizacją, w której zostały zrobione, możesz ujawnić swój adres domowy i inne często odwiedzane miejsca. Jeśli potrzebujesz wskazówek dojazdu za pomocą Map Google, ale chcesz zachować jak największą prywatność informacji o lokalizacji, skorzystaj z trybu incognito.
Włącz tryb incognito w Mapach Google
Mapy Google mają wbudowany tryb incognito. Po włączeniu trybu incognito w Mapach Google:
- Użytkownik jest wylogowany
- Nie jest przechowywana żadna historia wykonanych wyszukiwań
- Miejsca, które przeszukujesz lub odwiedzasz, nie są dodawane do historii Twojej lokalizacji
- Gdy jesteś w trybie incognito, nie możesz udostępniać swojej lokalizacji zaufanym kontaktom za pośrednictwem Map Google, tzn. udostępnianie lokalizacji zostanie wstrzymane, gdy wybrany jest ten tryb.
- Twój dostawca usług internetowych nadal może śledzić Twoje wyszukiwania
Aby włączyć tryb incognito w Mapach Google, wykonaj następujące kroki.
- Otwórz aplikację Mapy Google.
- Kliknij swoje zdjęcie profilowe w prawym górnym rogu.
- Z menu wybierz opcję Włącz tryb incognito.
- Kliknij Zamknij w wyświetlonym monicie (warto go przeczytać przed zamknięciem).
- Tryb incognito w Mapach Google zostanie włączony.
Aby wyjść z trybu incognito w Mapach Google:
- Otwórz Mapy Google.
- Kliknij ikonę trybu incognito w prawym górnym rogu.
- Kliknij przycisk Wyłącz tryb incognito w menu.
- Mapy Google powrócą do poprzedniego konta, na którym byłeś zalogowany.
Wniosek
Mapy Google będą korzystać z Twojej lokalizacji w trybie incognito, jednak Google jej nie zapisze. Warto wiedzieć, na czym polega różnica i jaki rodzaj ochrony oferuje użytkownikom tryb incognito. Funkcja ta jest dostępna zarówno na iOS, jak i na Androidzie. Na komputerze, aby korzystać z Map Google w trybie incognito, możesz wylogować się z konta Google w Mapach Google lub otworzyć okno incognito w przeglądarce i korzystać z Map Google w tym trybie. Podobnie jak w wersji mobilnej trybu incognito, tryb incognito na komputerze będzie miał te same korzyści i ograniczenia.