Strona główna
» INTERNET
»
Jak dezaktywować Instagram w aplikacji mobilnej (iPhone i Android)
Jak dezaktywować Instagram w aplikacji mobilnej (iPhone i Android)
Aby tymczasowo dezaktywować Instagram na iPhonie lub telefonie z Androidem, otwórz menu profilu i przejdź do Centrum kont → Dane osobowe → Własność i kontrola nad kontem → Dezaktywacja lub usunięcie . Wybierz swój profil na Instagramie, wybierz opcję Dezaktywuj konto i postępuj zgodnie z instrukcjami potwierdzającymi. Twoje konto będzie ukryte do momentu ponownego zalogowania.
Dezaktywacja to odwracalna zmiana, a nie trwałe usunięcie. Możesz to zrobić z poziomu aplikacji Instagram bez konieczności jej usuwania. Oto aktualna procedura oraz wskazówki, co zrobić, jeśli menu wyglądają inaczej.
Jak dezaktywować Instagram w aplikacji mobilnej
Cały proces jest podobny na iPhonie i Androidzie. Przed rozpoczęciem upewnij się, że możesz się zalogować i znasz swoje hasło. Poniższe zrzuty ekranu przedstawiają odpowiednie elementy sterujące; ich dokładne umiejscowienie może się różnić w zależności od wersji aplikacji i konta.
Otwórz swój profil i menu na Instagramie. Uruchom Instagram, dotknij swojego zdjęcia profilowego w prawym dolnym rogu, a następnie dotknij trzech poziomych linii w prawym górnym rogu, aby otworzyć obszar ustawień.Otwórz swój profil, a następnie skorzystaj z menu składającego się z trzech linii w prawym górnym rogu.
Otwórz Centrum kont. W obszarze ustawień (czasami nazywanym Ustawienia i aktywność ) dotknij Centrum kont . To centrum Meta dla ustawień związanych z kontem.Centrum kont znajduje się w obszarze ustawień Instagrama.
Wybierz Dane osobowe. W Centrum kont otwórz Dane osobowe , które mogą pojawić się w Ustawieniach konta.Wybierz Dane osobowe z Centrum kont.
Otwórz „Własność i kontrola konta”. Ta sekcja zawiera opcje zarządzania tym, co dzieje się z kontem.Własność i kontrola nad kontem zawierają ustawienia dezaktywacji.
Dezaktywuj odpowiednie konto na Instagramie. Dotknij opcji Dezaktywacja lub usunięcie i wybierz swoje konto na Instagramie, jeśli wyświetla się więcej niż jeden profil. Wybierz opcję Dezaktywacja konta — a nie Usuń konto — a następnie dotknij opcji Kontynuuj . Postępuj zgodnie z pozostałymi instrukcjami, które mogą obejmować wybór przyczyny i ponowne wprowadzenie hasła, a następnie potwierdź tymczasową dezaktywację.Przed wybraniem opcji Dezaktywuj konto wybierz profil na Instagramie.
Inny układ menu: W niektórych wersjach Centrum Kont wyświetlana jest opcja Zarządzaj kontami lub Profile i dane osobowe . W takim przypadku poszukaj opcji Zarządzaj obok profilu na Instagramie, a następnie otwórz Dezaktywacja lub usuwanie . Jeśli nie możesz znaleźć tej opcji, zapoznaj się z najnowszymi instrukcjami dezaktywacji w Centrum Pomocy Instagrama, zamiast wybierać inną opcję usuwania konta.
Czy można dezaktywować Instagram z poziomu przeglądarki lub komputera?
Tak. Zaloguj się na Instagram.com w przeglądarce mobilnej lub na komputerze. Na komputerze otwórz Więcej → Ustawienia → Centrum kont ; na urządzeniu mobilnym otwórz menu profilu i ustawienia. Następnie postępuj zgodnie z tą samą ścieżką: Dane osobowe → Własność i kontrola nad kontem → Dezaktywacja lub usunięcie , wybierz profil na Instagramie i potwierdź opcję Dezaktywacja konta . To przydatne rozwiązanie awaryjne, jeśli aplikacja nie wyświetla tej opcji.
Co się dzieje po dezaktywacji Instagrama?
Instagram informuje, że Twój profil, zdjęcia, komentarze i polubienia są ukryte do czasu ponownej aktywacji konta. Twoje treści nie są celowo usuwane podczas procesu tymczasowej dezaktywacji. Nie zakładaj jednak, że usuwa ona zrzuty ekranu, stare powiadomienia ani kopie, które ktoś już zapisał. Dezaktywacja różni się również od zwykłego wylogowania, odinstalowania Instagrama lub przejścia na konto prywatne.
Ważne: Instagram zazwyczaj zezwala na tymczasową dezaktywację konta tylko raz w tygodniu . Jeśli ponownie aktywujesz konto i spróbujesz dezaktywować je natychmiast, opcja może być niedostępna do czasu zniesienia ograniczenia.
Jak ponownie aktywować konto na Instagramie
Otwórz aplikację lub stronę internetową Instagrama i zaloguj się tymi samymi danymi logowania. Ponowne zalogowanie reaktywuje dobrowolnie dezaktywowane konto, więc unikaj logowania się tylko po to, by je sprawdzić, jeśli chcesz, aby przerwanie było kontynuowane. Jeśli zapomniałeś hasła, najpierw skorzystaj z procesu odzyskiwania konta Instagrama.
Obie opcje mogą pojawić się na tym samym ekranie, ale ich konsekwencje są zupełnie różne:
Opcja
Co się dzieje
Czy możesz wrócić?
Dezaktywuj konto
Tymczasowo ukrywa Twój profil i powiązaną z nim aktywność
Tak — zaloguj się ponownie
Usuń konto
Rozpoczyna proces trwałego usuwania konta
Tylko w przypadku anulowania w obowiązującym okresie anulowania
Jeśli chcesz zrezygnować na stałe, postępuj zgodnie z tą samą procedurą w Centrum Kont, ale wybierz opcję „Usuń konto” i potwierdź. Wskazówki Instagrama opisują trwałe usunięcie konta po 30 dniach, zaznaczając jednocześnie, że czas na anulowanie może się różnić w zależności od regionu. Ukończenie usuwania może potrwać dłużej, a niektóre kopie zapasowe mogą być przechowywane zgodnie z zasadami Instagrama. Przed podjęciem decyzji zapoznaj się z instrukcjami dotyczącymi usuwania konta w Centrum Pomocy Instagrama .
Jak najpierw zapisać informacje na Instagramie
Jeśli później będziesz potrzebować kopii swoich zdjęć, filmów lub innych informacji o koncie, wyeksportuj je przed złożeniem wniosku o trwałe usunięcie. Na Instagramie otwórz Centrum kont → Twoje informacje i uprawnienia , a następnie znajdź opcję Eksportuj swoje informacje (w niektórych wersjach nazywaną Pobierz swoje informacje ). Wybierz swój profil na Instagramie, wybierz, co chcesz uwzględnić i gdzie zapisać, a następnie wyślij wniosek o eksport. Poczekaj, aż archiwum będzie gotowe i potwierdź jego pobranie. Meta przeniosła te narzędzia do Centrum kont, zgodnie z opisem w opisie Centrum kont Meta ; zapoznaj się z instrukcjami eksportu informacji z Instagrama, aby poznać aktualne opcje eksportu.
Jeśli Instagram nie pozwala na dezaktywację
Brakuje menu: zaktualizuj Instagram, otwórz ponownie aplikację lub wypróbuj rozwiązanie w przeglądarce. Poszukaj alternatywnego układu „Zarządzaj kontami”.
Wyświetla się niewłaściwe konto: Wyjdź i wybierz właściwy profil na Instagramie przed potwierdzeniem.
Nie możesz potwierdzić swojego hasła: Odzyskaj dostęp do swojego konta przed rozpoczęciem dezaktywacji.
Niedawno dokonano ponownej aktywacji: tygodniowe ograniczenie Instagrama może uniemożliwiać kolejną dezaktywację.
Aby zrobić tymczasową przerwę, wybierz opcję Dezaktywuj konto na ekranie zarządzania kontem. Możesz wrócić, logując się, kiedy tylko będziesz gotowy.