Strona główna
» SIEĆ
»
Jak dezaktywować Messengera na iPhonie lub Androidzie
Jak dezaktywować Messengera na iPhonie lub Androidzie
Jak dezaktywować Messengera na iPhonie lub Androidzie
Możesz dezaktywować Messengera z telefonu, ale Meta wymaga najpierw dezaktywacji połączonego konta na Facebooku. Następnie otwórz Messengera i skorzystaj z Centrum Kont, aby dezaktywować Messengera osobno. Jeśli chcesz, aby Facebook pozostał aktywny, nie możesz całkowicie dezaktywować Messengera w ten sposób; możesz wyłączyć powiadomienia, ukryć swój aktywny status lub usunąć aplikację z telefonu.
Menu mogą się różnić w zależności od wersji aplikacji. Przed potwierdzeniem wybierz opcję Dezaktywuj konto , a nie Usuń konto .
Co zmienia dezaktywacja Messengera
Dezaktywacja Facebooka i Messengera to oddzielne procesy. Facebook może pozostać nieaktywny, a Messenger nadal działa, jeśli go utrzymasz aktywnym. Wykonaj drugi etap, aby również wyłączyć Messengera. Meta informuje, że dezaktywowane profile są ukryte przed większością użytkowników, ale wysłane wiadomości mogą pozostać widoczne dla odbiorców. Dezaktywacja jest odwracalna; usunięcie to oddzielny, trwały proces. Zapoznaj się z instrukcjami dezaktywacji Messengera Meta i wyjaśnieniem różnic między dezaktywacją a usunięciem .
Krok 1: Dezaktywuj swoje konto na Facebooku
Zacznij od Facebooka. Meta podaje, że opcja Messenger pojawia się dopiero po dezaktywacji Facebooka. Sprawdź, czy wyświetlone konto lub profil to ten, który chcesz wstrzymać.
Otwórz aplikację Facebook i dotknij Menu lub swojego zdjęcia profilowego. Wybierz Ustawienia i prywatność , a następnie Ustawienia .
Otwórz Centrum kont . Jeśli widzisz opcję „Zobacz więcej w Centrum kont” , kliknij ją.
Kliknij Dane osobowe , a następnie Własność i kontrola konta .
Wybierz opcję Dezaktywacja lub usunięcie , wybierz konto lub profil na Facebooku, który chcesz wstrzymać, i wybierz opcję Dezaktywacja konta .
Kliknij „Kontynuuj” i postępuj zgodnie z instrukcjami. Facebook może poprosić o podanie hasła, podanie przyczyny oraz o informację, czy i kiedy chcesz ponownie aktywować konto. Sprawdź dostępne opcje, a następnie potwierdź dezaktywację.
Przed wejściem do Centrum kont otwórz ustawienia Facebooka.Wybierz Dane osobowe w Centrum kont.Otwórz kontrolę własności konta.Wybierz tymczasową dezaktywację, a nie usunięcie.Potwierdź swoją tożsamość, gdy zostaniesz o to poproszony.Przed potwierdzeniem sprawdź wybraną opcję ponownej aktywacji.
Pozostaw zaznaczoną opcję Dezaktywuj konto ; nie wybieraj opcji Usuń konto . Przejrzyj wszystkie komunikaty o ponownej aktywacji i ustaw je zgodnie z własnymi preferencjami. Oficjalny poradnik dezaktywacji konta Meta na Facebooku opisuje tę metodę w Centrum Kont. Etykiety mogą się nieznacznie różnić w zależności od wersji aplikacji.
Krok 2: Dezaktywuj Messengera w aplikacji Messenger
Po dezaktywacji konta Facebook otwórz aplikację Messenger, aby dokończyć oddzielną dezaktywację.
Otwórz Messengera. Dotknij ikony Menu (zazwyczaj trzy kreski) lub swojego zdjęcia profilowego, a następnie dotknij ikony koła zębatego Ustawienia .
Otwórz Centrum kont i wybierz Dane osobowe .
Kliknij opcję Własność i kontrola konta , a następnie Dezaktywacja lub usunięcie .
Wybierz konto Messenger lub opcję dezaktywacji Messengera wyświetloną dla Twojego konta. Wybierz „Dezaktywuj” , zapoznaj się z potwierdzeniem i postępuj zgodnie z pozostałymi instrukcjami.
Otwórz ustawienia Messengera po dezaktywacji Facebooka.Przejdź do Centrum kont.Przejdź do kontroli własności konta.Wybierz opcję dezaktywacji Messengera wyświetlaną dla Twojego konta.
Wybierz Messengera, a nie profil na Facebooku. Jeśli opcja jest niedostępna, sprawdź, czy Facebook jest dezaktywowany, zaktualizuj Messengera i ponownie otwórz Centrum kont. Strona pomocy Meta dotycząca Messengera z dezaktywowanym kontem na Facebooku wyjaśnia, jak Messenger może pozostać użyteczny po dezaktywacji konta na Facebooku.
Jeśli chcesz zachować aktywność na Facebooku
Zgodnie z aktualnymi instrukcjami Meta dotyczącymi Messengera, nie ma możliwości całkowitego wyłączenia Messengera dla konta na Facebooku, które jest nadal aktywne. Wybierz lżejszą opcję w zależności od tego, co chcesz wyłączyć:
Zatrzymaj alerty: wyłącz powiadomienia Messengera w Ustawieniach telefonu. Na iPhonie otwórz Ustawienia > Aplikacje > Messenger > Powiadomienia , a następnie wyłącz opcję Zezwalaj na powiadomienia . Jeśli Twój iPhone ma inną organizację ustawień aplikacji, wyszukaj w Ustawieniach aplikację Messenger. Zobacz aktualne instrukcje Apple dotyczące powiadomień na iPhonie .
Aby wyłączyć alerty Androida: otwórz Ustawienia > Powiadomienia > Powiadomienia aplikacji , wybierz Messenger i wyłącz powiadomienia. Nazwy menu Androida różnią się w zależności od producenta i wersji; możesz również nacisnąć i przytrzymać powiadomienie Messengera i otworzyć jego ustawienia. Zobacz przewodnik Google po powiadomieniach Androida .
Wyświetlaj jako offline: w ustawieniach Messengera wyłącz opcję Status aktywny , jeśli jest dostępna. Zmienia to, czy inni widzą Twoją aktywność; nie dezaktywuje to konta ani nie blokuje dostępu do wiadomości.
Usuń aplikację: odinstaluj Messengera z telefonu. Spowoduje to utratę dostępu do aplikacji lokalnych, ale nie dezaktywuje konta ani nie usunie już wysłanych konwersacji.
Na iPhonie wyłącz powiadomienia Messenger w Ustawieniach.W systemie Android wyłącz aplikację Messenger w obszarze Powiadomienia aplikacji.
Często zadawane pytania
Czy mogę dezaktywować Messengera bez dezaktywowania Facebooka?
Meta wymaga dezaktywacji Facebooka, aby pojawiła się opcja Messengera. Jeśli Facebook pozostanie aktywny, wyciszenie lub usunięcie aplikacji nie spowoduje dezaktywacji Messengera.
Czy dezaktywacja spowoduje usunięcie moich czatów?
Nie. Dezaktywacja to nie to samo, co usunięcie historii konwersacji. Wiadomości, które wysłałeś wcześniej, mogą być nadal widoczne dla innych osób w ich czatach. Jeśli rozważasz trwałe usunięcie konta, zapoznaj się osobno z informacjami o usuwaniu konta Meta.
Co się stanie, jeśli usunę z telefonu tylko aplikację Messenger?
Odinstalowanie aplikacji usuwa ją tylko z tego urządzenia. Twoje konto i istniejące rozmowy pozostają, a dostęp do Messengera możesz odzyskać, instalując aplikację ponownie lub logując się gdzie indziej.
Ilustracje interfejsu stanowią wskazówki dotyczące ścieżki menu. Etykiety i układ ekranu mogą się nieznacznie różnić w zależności od urządzenia, regionu lub wersji aplikacji.