Strona główna
» SIEĆ
»
Jak usunąć konto Gmail bez usuwania konta Google
Jak usunąć konto Gmail bez usuwania konta Google
Możesz usunąć Gmaila bez usuwania całego konta Google. Ten proces usuwa adres Gmail i usługę pocztową, pozostawiając dostępne usługi, takie jak Dysk Google i Google Play. Zanim zaczniesz, pobierz wszystkie potrzebne wiadomości i dodaj do swojego konta Google adres e-mail inny niż Gmail. Jeśli chcesz usunąć również dane z Dysku, Zdjęć, Kalendarza i innych kont, musisz wykonać inną procedurę: usunąć całe konto Google.
Zanim usuniesz Gmaila
Utwórz kopię zapasową ważnych wiadomości i danych. Użyj Google Takeout , aby wyeksportować Gmaila i wszelkie inne informacje, które chcesz zachować. Pobranie archiwum nie powoduje usunięcia oryginalnych danych.
Zmień swój adres e-mail. Zaktualizuj dane bankowe, zakupy, media społecznościowe, subskrypcje, konta służbowe, odzyskiwanie hasła i wszelkie inne usługi korzystające z tego adresu Gmail.
Wybierz alternatywny adres e-mail. Google wymaga istniejącego adresu, który nie jest adresem Gmail, jeśli chcesz nadal logować się na swoje konto Google po usunięciu Gmaila.
Sprawdź właściciela konta. Jeśli jest to konto Gmail zarządzane przez firmę, szkołę lub organizację, skontaktuj się z administratorem; dostępne opcje mogą się różnić.
Możesz wykonać te kroki w przeglądarce na komputerze. Ustawienia są również dostępne w aplikacji Gmail na Androidzie lub iPhonie; etykiety menu mogą się nieznacznie różnić w zależności od urządzenia i konta.
1. Otwórz ustawienia swojego konta Google
Przejdź do konta Google . Jeśli zaczynasz od Gmaila, kliknij swoje zdjęcie profilowe w prawym górnym rogu i wybierz Zarządzaj kontem Google . Potwierdź, że wybrałeś konto, z którego chcesz usunąć usługę Gmail.
Otwórz ustawienia konta z menu profilu Gmail.
2. Otwarte dane i prywatność
W menu nawigacyjnym wybierz opcję Dane i prywatność . Poszukaj sekcji dotyczącej danych z używanych aplikacji i usług lub narzędzi do usuwania danych z usług, z których już nie korzystasz. Google od czasu do czasu zmienia brzmienie lub umiejscowienie tych ustawień.
Przejdź do sekcji Dane i prywatność, aby zarządzać danymi konta.
3. Wybierz opcję usunięcia usługi Google
Wybierz opcję Usuń usługę Google lub podobną opcję usuwania usług. Google może poprosić Cię o ponowne zalogowanie się lub weryfikację tożsamości przed wyświetleniem dostępnych usług.
Znajdź Gmaila na liście usług Google i kliknij ikonę usuwania obok niego. Nie wybieraj opcji usuwania konta Google, chyba że zamierzasz usunąć konto i powiązane z nim dane w różnych usługach Google.
Wybierz Gmail — nie całe konto Google.
5. Wprowadź alternatywny adres e-mail
Wprowadź adres e-mail, którego już używasz, a który nie jest innym adresem Gmail , a następnie kliknij Dalej . Google wyśle wiadomość weryfikacyjną na ten adres. Twoja usługa Gmail nie zostanie usunięta, dopóki nie ukończysz weryfikacji.
Dodaj alternatywny adres, który nie jest adresem Gmail.
6. Zweryfikuj adres alternatywny
Otwórz wiadomość weryfikacyjną w alternatywnej skrzynce odbiorczej i kliknij link lub przycisk. Jeśli wiadomość się nie pojawi, sprawdź folder ze spamem lub niechcianą pocztą i upewnij się, że adres został poprawnie wpisany. Używaj wyłącznie wiadomości weryfikacyjnej, o którą sam poprosiłeś.
Zweryfikuj alternatywny adres, aby autoryzować usunięcie konta Gmail.
7. Przejrzyj ostrzeżenie i potwierdź
Przeczytaj uważnie ostatnie wyjaśnienie Google, a następnie potwierdź, że chcesz usunąć Gmaila. Potwierdzenie ma konsekwencje: nie będziesz już mógł wysyłać ani odbierać wiadomości za pomocą tego adresu Gmail. Postępuj zgodnie z pozostałymi instrukcjami wyświetlanymi na ekranie, aby zakończyć.
Potwierdź dopiero po sprawdzeniu, co zostanie usunięte.
8. Potwierdź, że pozostałe usługi Google pozostają aktywne
Usunięcie Gmaila nie powoduje usunięcia całego konta Google. Możesz nadal korzystać z usług, które nie zostały w inny sposób naruszone, takich jak Dysk Google i zakupy w Google Play, logując się przy użyciu zweryfikowanego adresu alternatywnego. Jeśli korzystasz z Gmaila offline, Google zaleca również wyczyszczenie pamięci podręcznej i plików cookie w przeglądarce.
Po usunięciu konta Gmail reszta konta Google pozostaje bez zmian.
Co się stanie po usunięciu Gmaila?
E-mail i ustawienia: Google twierdzi, że wiadomości i ustawienia Gmaila są usuwane po 30 dniach.
Wysyłanie i odbieranie: Nie będziesz już mógł używać usuniętego adresu Gmail do wysyłania ani odbierania wiadomości e-mail.
Dostępność adresu: Inne osoby nie będą mogły w przyszłości używać Twojego starego adresu Gmail.
Inne usługi Google: Twoje konto Google pozostanie aktywne, a usługi takie jak Dysk i zakupy w Google Play nie zostaną automatycznie usunięte po usunięciu Gmaila.
Odzyskiwanie: Możesz odzyskać adres Gmail, jeśli zmienisz zdanie, ale po pewnym czasie odzyskanie wiadomości może być niemożliwe. Nie polegaj na odzyskiwaniu jako na rozwiązaniu awaryjnym.
Usuwanie Gmaila a usuwanie konta Google
To dwie różne czynności. Usunięcie Gmaila usuwa usługę poczty e-mail, zachowując jednocześnie resztę konta Google. Usunięcie całego konta Google może spowodować utratę wiadomości e-mail, plików z Dysku, danych Kalendarza, Zdjęć oraz dostępu do usług i zakupów Google powiązanych z tym kontem. Jeśli chcesz po prostu przestać korzystać z Gmaila lub zmienić dostawcę, wybierz opcję „Tylko Gmail”.