Aby usunąć profil Chrome na komputerze, otwórz przeglądarkę Chrome, wybierz swoje zdjęcie profilowe, wybierz opcję Zarządzaj profilami Chrome , otwórz menu z trzema kropkami na profilu, który chcesz usunąć, i wybierz Usuń . Przed usunięciem profilu z komputera Chrome poprosi Cię o potwierdzenie.
Ważne jest, co stanie się z Twoimi danymi. Google twierdzi, że usunięcie profilu powoduje usunięcie zakładek, historii, haseł i innych ustawień tego profilu z komputera . Jeśli niektóre z tych informacji zostały zapisane na Twoim koncie Google, będą nadal dostępne po ponownym zalogowaniu. Dane lokalne mogą zostać utracone, dlatego przed potwierdzeniem usunięcia utwórz kopię zapasową wszystkich potrzebnych danych.
Przed usunięciem profilu Chrome
Najpierw zdecyduj, czy profil zawiera informacje, które istnieją tylko na tym urządzeniu. Aktualne wytyczne Google dotyczące Chrome wyjaśniają, że zalogowanie się do Chrome może spowodować zapisanie zakładek, haseł, ustawień i innych obsługiwanych danych na koncie Google. Karty i historia przeglądania mają własne ustawienia i mogą nie zostać zapisane, jeśli ta opcja nie jest włączona. Aktualną listę znajdziesz w przewodniku Google dotyczącym zapisywania danych i konta w Chrome .
Jeśli nie masz pewności, czy ważne dane zostały zapisane na koncie, przed usunięciem profilu wykonaj ręczną kopię zapasową:
- Zakładki: Otwórz Menedżera zakładek w Chrome, wybierz menu z trzema kropkami i wybierz opcję Eksportuj zakładki . Google dokumentuje to w instrukcjach importowania i eksportowania zakładek .
- Hasła: Przejdź do Hasła i autouzupełnianie > Menedżer haseł Google > Ustawienia , a następnie użyj opcji Eksportuj hasła . Google ostrzega, że wyeksportowany plik CSV może ujawnić Twoje hasła każdemu, kto może go otworzyć, dlatego przechowuj go bezpiecznie i usuń, gdy nie będzie już potrzebny. Zapoznaj się z oficjalnymi instrukcjami eksportowania haseł .
Jak usunąć profil Chrome
- Otwórz Google Chrome na swoim komputerze. Możesz uruchomić przeglądarkę z dowolnego profilu Chrome.
- Wybierz zdjęcie profilowe w prawym górnym rogu przeglądarki.

- W obszarze Inne profile Chrome wybierz opcję Zarządzaj profilami Chrome .

- Znajdź profil, który chcesz usunąć, wybierz przycisk Więcej (trzy kropki) i wybierz Usuń .
- Przeczytaj komunikat potwierdzający. Jeśli masz pewność, że dane z profilu lokalnego nie są już potrzebne, ponownie wybierz opcję Usuń .

Te kroki są zgodne z aktualnymi instrukcjami Google dotyczącymi komputerów stacjonarnych w sekcji „Zarządzanie Chrome z wieloma profilami” . Starsze sformułowanie „Usuń tę osobę” , które pojawiało się w poprzednich wersjach Chrome, zostało zastąpione prostszą czynnością „Usuń” w obecnej dokumentacji.
Co powoduje usunięcie profilu Chrome?
Usunięcie profilu Chrome powoduje usunięcie tego profilu przeglądarki z komputera. Nie powoduje to usunięcia konta Google. Nie powoduje również automatycznego usunięcia informacji, które zostały już zapisane na koncie Google.
- Dane profilu lokalnego: Chrome usuwa lokalne zakładki profilu, historię, hasła, ustawienia i powiązane informacje o profilu z danego komputera.
- Dane konta Google: Informacje zapisane na Twoim koncie Google mogą pozostać powiązane z tym kontem i mogą pojawić się ponownie po zalogowaniu się do przeglądarki Chrome.
- Samo konto Google: Twoje konto Gmail, Dysk, Zdjęcia i inne usługi Google nie zostaną usunięte tylko dlatego, że usuniesz profil przeglądarki Chrome.
Jeśli chcesz usunąć dane przechowywane na koncie Google, a nie tylko lokalny profil Chrome, skorzystaj z kontroli danych konta Google i Chrome. Google wyjaśnia tę różnicę w artykule „ Jak działa logowanie w Chrome za pomocą konta Google” .
Czy można odzyskać usunięty profil Chrome?
Chrome nie oferuje przycisku cofania usuniętego profilu lokalnego. Jeśli potrzebne informacje zostały już zapisane na Twoim koncie Google, praktyczną metodą ich odzyskania jest utworzenie nowego profilu Chrome i zalogowanie się na to samo konto Google. Obsługiwane zakładki, hasła, ustawienia i inne dane zapisane na koncie będą wtedy ponownie dostępne.

Jeśli usunięty profil zawierał dane przechowywane wyłącznie na komputerze i nie został on wcześniej wyeksportowany ani nie wykonano jego kopii zapasowej, należy założyć, że danych tych nie da się odzyskać za pomocą przeglądarki Chrome. Nie należy polegać na starych zaleceniach, które mówią, że folder profilu zawsze pozostanie nienaruszony po usunięciu; aktualne wytyczne pomocy technicznej Google traktują lokalne dane profilu jako usunięte z komputera po jego usunięciu.
Usuń bezpiecznie właściwy profil
Zanim klikniesz przycisk „Usuń” , sprawdź nazwę profilu, awatar i konto Google, na które się zalogowałeś, aby nie usunąć niewłaściwego profilu. Jeśli profil jest używany w pracy, szkole lub w oddzielnym projekcie, najpierw wyeksportuj wszystkie lokalne zakładki lub hasła. Po upewnieniu się, że potrzebne dane są bezpiecznie przechowywane w innym miejscu, usunięcie nieużywanego profilu Chrome to szybki sposób na wyczyszczenie selektora profili bez wpływu na samo konto Google.