Strona główna
» SIEĆ
»
Jak wyłączyć synchronizację rozszerzeń Chrome bez wyłączania synchronizacji
Jak wyłączyć synchronizację rozszerzeń Chrome bez wyłączania synchronizacji
Aby uniemożliwić Chrome synchronizację rozszerzeń przy jednoczesnym zachowaniu zakładek, haseł, historii i innych wybranych danych, zmień opcję „Rozszerzenia” w sekcji „Dostosuj synchronizację”. Pozostaw synchronizację Chrome włączoną i wyłącz tylko tę kategorię. To ustawienie kontroluje synchronizację rozszerzeń dla zalogowanego konta Google; nie odinstalowuje rozszerzeń, które są już na urządzeniu.
Przed zmianą ustawień
Te kroki dotyczą przeglądarki Chrome na komputerze. Upewnij się, że jesteś zalogowany w profilu Chrome na koncie Google, którego ustawienia synchronizacji chcesz zmienić. Jeśli w Chrome ustawiono opcję „Synchronizuj wszystko”, najpierw wybierz opcję „Dostosuj synchronizację”, a następnie wybierz typy danych, które chcesz nadal synchronizować.
Nie używaj osobnego przycisku „ Wyłącz ” obok swojego konta ani nie wyłączaj głównego przełącznika „Synchronizacja”. Te przyciski zatrzymują synchronizację nie tylko rozszerzeń. Instrukcje pomocy Google Chrome dotyczące synchronizacji rozszerzeń opisują przełącznik „Rozszerzenia” w sekcji „Dostosuj synchronizację”.
Wyłącz synchronizację rozszerzeń Chrome
Otwórz Ustawienia Chrome. Wybierz menu „Więcej” z trzema kropkami w prawym górnym rogu, a następnie wybierz Ustawienia .
Otwórz Ustawienia w menu Więcej w przeglądarce Chrome.
Otwórz elementy sterujące synchronizacją. W Ustawieniach wybierz Ty i Google , a następnie Synchronizacja i usługi Google . Jeśli nie widzisz opcji synchronizacji, sprawdź, czy ten profil Chrome jest zalogowany na odpowiednim koncie Google.
W ustawieniach profilu wybierz opcję Synchronizacja i usługi Google.
Wybierz typy danych, które chcesz synchronizować. Wybierz opcję „Zarządzaj synchronizowanymi danymi ”. Jeśli strona oferuje opcje „Synchronizuj wszystko” i „Dostosuj synchronizację” , wybierz opcję „Dostosuj synchronizację” , aby wyświetlić poszczególne kategorie.
Opcja Zarządzaj synchronizowanymi danymi otwiera kontrolki typów danych w przeglądarce Chrome.
Wyłącz tylko rozszerzenia. Na liście w sekcji Synchronizuj dane wyłącz opcję Rozszerzenia . Pozostaw główne sterowanie synchronizacją włączone i pozostaw wszystkie inne kategorie, które nadal chcesz włączyć. Chrome automatycznie zapisze to ustawienie.
Wyłącz rozszerzenia, pozostawiając włączone inne kategorie synchronizacji.
Aktualna pomoc Google na komputery stacjonarne korzysta z tej samej ścieżki: Ustawienia, Ty i Google, Synchronizacja i usługi Google, Zarządzaj synchronizowanymi treściami, a następnie Dostosuj synchronizację. W przewodniku po ustawieniach synchronizacji wyjaśniono również, że opcja Dostosuj synchronizację pozwala wybrać typy danych w przeglądarkach Chrome zalogowanych na koncie.
Co się zmienia po wyłączeniu rozszerzeń?
Chrome przestaje synchronizować kategorię „Rozszerzenia”, podczas gdy inne włączone kategorie kontynuują synchronizację. Wybór dotyczy synchronizacji rozszerzeń jako kategorii, a nie tylko jednego rozszerzenia z nazwą na raz. Chrome nie oferuje wbudowanego przełącznika, który pozwalałby wykluczyć pojedyncze rozszerzenie podczas synchronizowania pozostałych.
Wyłączenie tej kategorii nie usuwa ani nie dezaktywuje rozszerzeń już zainstalowanych na komputerze, na którym zmieniono ustawienie. Aby usunąć lub wyłączyć rozszerzenie na danym urządzeniu, otwórz Więcej > Rozszerzenia > Zarządzaj rozszerzeniami i tam nim zarządzaj. Rozszerzenie może również mieć własne konto lub funkcję synchronizacji z chmurą; ustawienie synchronizacji rozszerzeń w Chrome nie kontroluje osobnej funkcji oferowanej przez twórcę rozszerzenia.
Ponieważ wybór jest powiązany z synchronizacją Chrome na zalogowanym koncie, nie jest to lista wyjątków dla poszczególnych urządzeń. Jeśli jeden komputer potrzebuje innego zestawu rozszerzeń, a inne przeglądarki Chrome powinny nadal synchronizować rozszerzenia, użyj osobnego profilu Chrome i unikaj logowania go do tego samego konta z włączoną synchronizacją rozszerzeń. Profile Chrome przechowują informacje o przeglądarce oddzielnie; zapoznaj się z przewodnikiem Google dotyczącym zarządzania wieloma profilami .
Jeśli nie możesz zmienić przełącznika rozszerzeń
Na komputerze służbowym lub szkolnym administrator może zarządzać ustawieniami Chrome lub działaniem rozszerzeń. Sprawdź u dołu menu „Więcej” w Chrome opcję „ Zarządzane przez organizację” lub wpisz ją chrome://managementw pasku adresu. Możesz również otworzyć chrome://policyustawienia, aby zapoznać się z zasadami. Jeśli ustawienie jest zablokowane, poproś administratora organizacji o jego zmianę; tworzenie innego profilu również może być ograniczone. Google wyjaśnia te ustawienia w pomocy do zarządzanej przeglądarki Chrome .
Jeśli strona wygląda inaczej, upewnij się, że używasz przeglądarki Chrome na komputerze i prawidłowego profilu logowania. Celem jest wybranie opcji Dostosuj synchronizację i wyłączenie tylko rozszerzeń ; nie resetuj synchronizacji ani nie wyłączaj głównego elementu sterującego synchronizacją, jeśli chcesz, aby zakładki, hasła lub inne wybrane dane były nadal synchronizowane.