Home
» WEB
»
Hoe verwijder je een gênante Facebook-post: de truc van vijf seconden en wat tegenwoordig werkt?
Hoe verwijder je een gênante Facebook-post: de truc van vijf seconden en wat tegenwoordig werkt?
Kun je een gênante Facebook-post binnen vijf seconden terugnemen? Niet met de ingebouwde vertraging van Facebook, voor zover wij konden bevestigen. Een oudere Chrome-extensie genaamd Facebook Undo beloofde ooit een venster van vijf seconden nadat je op 'Plaatsen' had geklikt, maar de huidige beschikbaarheid en compatibiliteit ervan konden niet worden bevestigd. Als iets al online staat, zijn je praktische opties om het te bewerken, naar de prullenbak te verplaatsen of te archiveren (indien die optie beschikbaar is).
Wat is er gebeurd met de timer van vijf seconden voor de 'Ongedaan maken'-functie van Facebook?
De oorspronkelijke Facebook Undo-extensie was ontworpen om een statusupdate in Chrome te onderscheppen. Nadat je op 'Plaatsen' had gedrukt, veranderde de extensie de knop naar 'Ongedaan maken', telde af vanaf vijf seconden en annuleerde de verzending als je op tijd klikte. Er was geen instelling om die tijdsspanne te verlengen. Deze instructies beschrijven een oudere versie van Facebook en een oudere browserextensie – een functie die Facebook momenteel niet meer aanbiedt.
We konden geen werkende, actuele vermelding van deze specifieke extensie in de Chrome Web Store vinden. Installeer geen extensie met een vergelijkbare naam of een oud downloadbestand in de veronderstelling dat het hetzelfde product is of dat het nog steeds werkt. Zelfs als een tool van derden een vertraging biedt, test deze dan zorgvuldig met een onschadelijk bericht voor een beperkt publiek voordat u erop vertrouwt; wijzigingen op de website van Facebook kunnen van invloed zijn op de werking van browser-add-ons.
Hoe verwijder je een Facebook-bericht nadat je het hebt gepubliceerd?
Als je net iets hebt gedeeld waar je spijt van hebt, open dan direct je eigen bericht. Gebruik het menu met de drie puntjes rechtsboven. De exacte formulering en beschikbare acties kunnen variëren afhankelijk van de app, het apparaat, het account en het type bericht.
Zoek het bericht op je profiel of in je feed en open vervolgens het menu met de drie puntjes.
1. Open de berichtopties
Open Facebook op je telefoon of computer en ga naar het bericht dat je hebt geplaatst.
Selecteer het menu met de drie puntjes bij dat bericht.
Kies 'Bericht bewerken' als je de inhoud wilt corrigeren, of 'Verplaatsen naar prullenbak' of 'Bericht verwijderen' als je het wilt verwijderen. Kies alleen de acties die daadwerkelijk voor jouw bericht worden weergegeven.
Het optiemenu kan verschillende acties bieden, afhankelijk van het bericht en de Facebook-versie.
2. Bewerk het bericht wanneer een correctie voldoende is.
Kies 'Bericht bewerken' , wijzig de tekst en selecteer ' Opslaan' . Dit kan handig zijn voor een typefout of een verduidelijking van een uitspraak. Sommige berichttypen of eerder gepromote paginaberichten kunnen bewerkingsbeperkingen hebben. Bewerken is geen reset van de privacyinstellingen: iemand kan de eerste versie hebben gezien en de bewerkingsgeschiedenis van een bericht kan in sommige gevallen zichtbaar zijn voor andere lezers.
Breng de correctie aan in de berichteditor en sla het bericht pas op nadat je de definitieve tekst hebt gecontroleerd.
3. Verplaats het bericht naar de prullenbak wanneer het moet verdwijnen.
Als het bericht niet zichtbaar moet blijven, kies dan 'Verplaatsen naar prullenbak' (indien beschikbaar) en bevestig. Meta geeft aan dat items die via 'Activiteit beheren' in de prullenbak worden geplaatst, daar 30 dagen blijven staan voordat ze worden verwijderd, tenzij je ze eerder herstelt of verwijdert. Voor bepaalde content kunnen andere instellingen gelden; sommige berichten tonen in plaats daarvan een directe optie om te verwijderen. Ga er niet vanuit dat elke Facebook-activiteit de prullenbak ondersteunt.
De prullenbak is een herstelperiode, geen vijf seconden om een bericht ongedaan te maken. Het verwijderen van een bericht van Facebook garandeert niet dat mensen die het al hebben gezien het zullen vergeten, en het wist ook geen kopieën, screenshots of meldingen die al zijn verzonden.
Hoe je een Facebook-bericht dat je naar de prullenbak hebt verplaatst, kunt herstellen.
Open je Facebook-profiel of accountmenu en zoek naar 'Activiteitenlogboek' . Afhankelijk van je apparaat vind je dit mogelijk in 'Instellingen en privacy' of in de profielopties.
Open afvalbak (soms aangeduid als recyclebak).
Zoek het bericht, selecteer het en kies 'Herstellen' indien beschikbaar. Bevestig het herstel.
Verwijderde berichten die daarvoor in aanmerking komen, kunnen worden hersteld voordat de herstelperiode van 30 dagen is verstreken.
Voor een bericht dat je alleen buiten het publieke zicht wilt houden, is de optie 'Archiveren ' wellicht de beste keuze, indien ondersteund. Meta beschrijft gearchiveerde items als zichtbaar voor jou, maar verborgen voor anderen. Het herstellen van een gearchiveerd of verwijderd bericht kan het weer zichtbaar maken voor het oorspronkelijke publiek, dus controleer de publieksinstellingen voordat je een bericht herstelt of opnieuw deelt.
Wat als 'Bericht bewerken' of 'Verplaatsen naar de prullenbak' ontbreekt?
Controleer eerst of je een bericht bekijkt dat je zelf hebt geplaatst. Berichten die door anderen zijn geplaatst, getagde berichten, paginaberichten, groepsberichten en gepromote berichten kunnen andere instellingen hebben. Probeer het bericht te openen vanuit je profiel in plaats van een melding of een gedeelde kopie, en controleer het activiteitenlogboek voor je eigen berichten.
Hoe voorkom je dat je iets plaatst waar je later spijt van krijgt?
Je hoeft niet per se op een noodknop van vijf seconden te wachten. Schrijf het bericht eerst in een notitie-app als het onderwerp emotioneel is, controleer de doelgroepselectie voordat je publiceert en lees alle namen, foto's, links en persoonlijke gegevens nog eens goed door. Als je twijfelt, sla de tekst dan op als een privéconcept buiten Facebook en kom er later op terug.
Meta's update voor het delen op Facebook beschrijft prominentere doelgroepinstellingen in de berichteneditor. Meta's oorspronkelijke aankondiging 'Activiteit beheren' legt Archiveren, Prullenbak en de herstelperiode van 30 dagen uit. Dat zijn veiligere uitgangspunten dan ervan uit te gaan dat een stopgezette extensie een bericht kan blokkeren nadat je op Publiceren hebt geklikt.